Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανικό φρένο στις ευρωαγορές

Περιορίζονται τα αρχικά κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Πτώση 2,5% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ. Σχέδιο Β για την ανακεφαλαιοποίηση των 19 δισ. της Bankia. Επιμένουν ανοδικά τα futures της Wall Street.

H έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ισπανία φρέναρε την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών. Η πλήρης ασάφεια ως προς το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα 19 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την Bankia και η νέα ανοδική πορεία στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι οι βασικοί παράγοντες για τον περιορισμό των αρχικών κερδών στις ευρωαγορές.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,52% στις 6.356 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,2% στις 3.049 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,16% στις 5.365 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,47% στις 6.243 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 1,06% στις 4.567 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,59%.

Τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Επισημαίνεται ότι η Wall ήταν κλειστή χθες λόγω αργίας.

Στην ιταλική αγορά, το κλίμα εντείνεται από το νέο φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη βόρειο Ιταλία. Επίσης, η Ρώμη προχώρησε σήμερα σε έκδοση εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε μεν 8,5 δισ. ευρώ, αλλά με ενίσχυση του επιτοκίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος του Ewald Nowotny, δήλωσε πως «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων», μπλοκάροντας πρακτικά τα σχέδια της κυβέρνησης Rajoy για έκδοση ομολόγων, τα οποία θα δίνονταν απευθείας στην Bankia και η τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως collateral στην ΕΚΤ. Το Reuters με νέο του τηλεγράφημα αποκαλύπτει πως πλέον η Μαδρίτη ενδέχεται να μην αποφύγει τον ακριβό δρόμο της χρηματοδότησης μέσω αγορών για τα 19 δισ. που χρειάζεται η Bankia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v